Baka baka liten...
Vi har mycket kalas hos oss den här tiden... Nyligen fyllde Lucas och nu till helgen fyller Thomas år. Jag brukar inför varje kalas försöka hitta ngt nytt att baka, till Lucas kalas hade vi gjort sega dumlesnittar med tranbär, de var goda. Här är receptet på de:
Dumlesnittar med tranbär
200 gram margarin
2,5 dl strösocker
1 msk sirap
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 msk sirap
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
25g torkade tranbär
ca 10 stycken Dumlekolor
Blanda samman alla ingredienser i en skål för hand till en slät deg. Hacka 6-7 Dumlekolor i små bitar och häll ner i degen. Rör om så att alla kolor blandas med degen. Rör i tranbären. Dela degen i tre delar och rulla ut till längder. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck lätt på rullarna och pensla med uppvispat ägg. Hacka resterande Dumlekolor, ca 3-4 stycken, i små bitar. Strö över bitarna över längderna och tryck till lite lätt så de fastnar i degen. Grädda 13-15 min i 200 grader. Låt svalna lite. Skär sedan sneda snitt med en vass kniv.
Nu till helgen när Thomas fyller så har jag fått 3 nya recept och jag har provat 2, chokladformar och vit chokladform med hallon. De är bakade men inte provsmakade, de blir på söndag!
Chokladformar ca 20st
Pajdeg:
200g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
1 dl potatismjöl
smör till formarna
Fyllning:
150g smör
150g choklad (mörk står det i receptet men jag tog mintkrokant)
3 ägg
2 dl strösocker
1 msk kakao
200 grader på ugnen. Mixa eller nyp ihop ingredienserna till pajdegen. Låt degen vila i kylen. Smöra folieformarna och tryck ut degen i formarna. Smält smöret till fyllningen och hacka chokladen grovt och rör ner den i det varma smöret. Blanda tills chokladen har smällt. Tillsätt ägg, strösocker och kakao. Fördela fyllningen i formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. De ska var lite lösa i mitten.
Vit chokladform med hallon ca 20 st
Pajdeg:
200g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
smör till formarna
Fyllning:
125g smör
150g vit choklad
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
175 grader på ugnen. Mixa eller nyp ihop ingredienserna till pajdegen. Låt degen vila i kylen. Smöra folieformarna och tryck ut degen i formarna. Smält smöret till fyllningen och hacka chokladen grovt och rör ner den i det varma smöret. Blanda tills chokladen har smällt. Tillsätt ägg och strösocker. Fördela fyllningen i formarna och lägg i några hallon i varje form. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
Kramar/ Cecilia